Kinderen

De praktijk is bewust kindvriendelijk opgezet. De behandelaars hebben veel ervaring met het behandelen van kinderen en sommige tandartsen verwijzen daarom ook kinderen naar ons door. Geduld is hierbij het toverwoord. Hieronder worden enkele veel voorkomende vragen beantwoord.


Vanaf welke leeftijd gaan kinderen naar de tandarts?

Wij adviseren ouders hun kind vanaf 1,5 ŗ 2 jaar tijdens hun eigen controlebezoek en/of van hun andere kinderen  mee te nemen. Vanaf 2,5 jaar gaan kinderen met de ouder samen op de stoel en vanaf 4 jaar moeten ze alleen op de stoel kunnen zitten. Wanneer we kinderen al vanaf jonge leeftijd volgen, kunnen we de ouders op tijd de juiste informatie geven over poetsen en eet- en drinkgewoonten en zo gaatjes voorkomen.


Melkgebit wel of niet behandelen?

Moeten gaatjes in het melkgebit wel of niet behandeld worden? Dit is een veel voorkomende vraag. Wij behandelen zowel het volwassen gebit als het melkgebit. Het behoud van het melkgebit is o.a. van belang voor de doorbraak en de stand van de tanden en kiezen in het volwassen gebit.

In het melkgebit ontstaan en Ďgroeien' gaatjes sneller dan in het volwassen gebit. Het is daarom belangrijk elk half jaar op controle te komen om te voorkomen dat een gaatje zo groot is geworden, dat behandeling ervan niet meer mogelijk is en de kies of tand verloren is.


Wel of niet voorbereiden?

Regelmatig zien we dat angstige ouders hun eigen angst op hun kind reflecteren door zich anders (zenuwachtig) te gedragen en dingen te zeggen als: er gaat niks engs gebeuren, het doet geen pijn, etc. Dit heeft meestal een omgekeerd effect van wat de ouders willen bereiken, namelijk dat het blijkbaar op zijn hoede moet zijn!

We raden daarom altijd de ouders aan de kinderen niet voor te bereiden op wat er wel of niet gaat gebeuren, zodat wij zelf alles aan hun kind uitleggen en laten zien. We gebruiken hierbij speciale kindertermen voor de instrumenten en vertellen alles van tevoren. Er wordt wel eens gezongen en altijd een beloningssysteem gehanteerd. Zo kan een tandartsbezoek heel gezellig zijn!


Ouder in de wachtkamer of behandelkamer wachten?

Soms kan het beter voor een kind zijn wanneer er geen ouder in de behandelkamer aanwezig is, zodat er een beter kontakt kan ontstaan tussen tandarts en kind en het daardoor makkelijker te behandelen is. We beseffen dat dit soms moeilijker is voor de ouder dan voor het kind. We zien dat het merendeel van de kinderen hierna zo trots als een pauw is, omdat ze het helemaal alleen hebben gedaan! Zodra het behandelen goed gaat, kan de ouder gewoon weer in de behandelkamer aanwezig zijn.